Niet alleen het boeken van een vakantiebestemming vraagt de nodige tijd en aandacht, ook de voorbereiding op een buitenlandse vakantiereis is belangrijk.

Aankomst en vertrek
Op jouw reisbescheiden staan de aankomst- en vertrektijden voor de door jouw gereserveerde accommodatie(s). Onderstaand enige richttijden:

Hotels:
– Aankomst: ná 15.00 uur. Wil je nog dineren, dan zul je vóór 20.00 uur moeten arriveren. Vertrek: vóór 12.00 uur.

Vakantiewoningen:
– Aankomst: over het algemeen tussen 17.00 en 20.00 uur, in Nederland vaak tussen 15.00 en 18.00 uur. Vertrek: vóór 10.00 uur.

Als je vermoedt dat je later zult aankomen dan bedoeld, dan dien je contact op te nemen met de accommodatie. Het telefoonnummer vind je in jouw reispapieren. Vrij Uit is niet verantwoordelijk voor gevolgen van oponthoud onderweg. Bij te late aankomst of vervroegd vertrek krijg je geen terugbetaling voor bijvoorbeeld niet-gebruikte maaltijden of logies. Wil je de accommodatie eerder dan gepland verlaten, dan moet je dit minstens 24 uur van tevoren bij de beheerder melden. Dit is van belang voor het terugbetalen van de eventueel betaalde waarborgsom.

Waarborgsommen
Bij verreweg alle bungalow- en appartementencomplexen word van je bij aankomst een waarborgsom gevraagd. Deze krijg je bij of ná vertrek terug, eventueel na aftrek van een bedrag voor bijvoorbeeld breuk, schade of schoonmaakkosten. Vertrek je op een tijdstip dat de receptie gesloten is, dan wordt de waarborgsom bijvoorbeeld op je rekening gestort, spreek dit voor je vertrekt wel af met de receptie. Vrij Uit kan niet garanderen en is er evenmin verantwoordelijk voor dat waarborgsommen worden terugbetaald. Houd er rekening mee dat eventuele bankkosten worden ingehouden. Indien de borgsom achteraf terugbetaald moet worden, geef dan behalve je rekeningnummer ook de Iban en Bic code van de bank door, je geld kan dan sneller worden overgemaakt zonder berekening van extra bankkosten. In Frankrijk vraagt men vaak naar je creditcard voor een preautorisatie. Geef in dat geval niet je bankpasje, dan wordt de borg nl. wel van je rekening afgeschreven.

Douane
Neem altijd een geldig paspoort mee als op je op vakantie gaat. Indien je je paspoort nog moet verlengen, houd je dan rekening met de benodigde tijd hiervoor. Kinderen van 16 jaar (Tsjechië: van 15 jaar) en ouder moeten een eigen reisdocument hebben. In veel landen wordt een identiteitskaart ook geaccepteerd als reisdocument. Zie voor details de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: www.minbuza.nl. Je klikt op “Reizen en Landen” en vervolgens op “Wijs op Reis”. N.B. Indien je geen Nederlandse nationaliteit hebt, kunnen andere regels gelden.

Let op: ook huisdieren hebben reispapieren nodig

Bij terugkeer naar Nederland mag je zoveel bagage meenemen als redelijk is voor persoonlijk gebruik. Landen die niet bij de Europese Unie zijn aangesloten, leggen beperkingen op. Neem je vanuit een niet-EU land (tax-free) goederen mee als bagage, dan gelden beperkte hoeveelheden die je belastingvrij mag meenemen. Informatie over douane-aangelegenheden kun je verkrijgen via de Belastingtelefoon/Douane (gratis telefoonnummer 0800-0143) of via www.douane.nl.

Water en elektra
In sommige landen wil de water- en elektriciteitsvoorziening wel eens uitvallen. Omdat het probleem meestal snel verholpen is, hoef je je daar niet druk om te maken. Drink liever geen leidingwater, maar koop drinkwater in flessen. Elektriciteitstarieven die tussentijds verhoogd zijn, kunnen afwijken van wat in de Vrij Uit-brochure of op onze website staat vermeld.

Zwemmen
Er zijn zwembaden waar iedereen verplicht is een badmuts te dragen. Boxershorts en surfbroeken worden niet overal als zwemkleding geaccepteerd.

Problemen
Mocht je ter plaatse onverhoopt ontdekken dat je niet precies krijgt wat op je voucher staat vermeld of indien je een gegronde klacht over de service of iets dergelijks hebt en na overleg met de beheerder en/of lokale agent blijkt dat er geen oplossing mogelijk is, neem dan onmiddellijk en rechtstreeks contact met ons op. Het is zeer belangrijk dat je hiermee niet wacht totdat je weer thuis bent!

Je kunt 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen met het noodnummer van Vrij Uit via +31 (0)23-5135139.

Voor minder urgente problemen kun je Vrij Uit (tijdens kantooruren) faxen op nummer +31 (0)23-569 65 00 of e-mailen naar clientenservice@vrijuit.nl.