Reispapieren

Controleer voor vertrek alle reispapieren die je ontvangen hebt. Jouw vakantie-accommodatie is vanzelfsprekend ook op de hoogte van jouw reservering en men beschikt over dezelfde reserveringsgegevens als die vermeld staan in jouw reispapieren. De beheerder moet zich exact aan de reserveringsomschrijving houden. Aan eventuele speciale wensen zal hij graag voldoen, maar Vrij Uit kan hem daartoe niet verplichten.

Verzekeringen en geld

Een reis- en annuleringsverzekering is natuurlijk onontbeerlijk. Ga nu naar verzekeringen. We raden je ook aan de groene verzekeringskaart van je auto mee te nemen. Je moet altijd een geldig rijbewijs en indentiteitskaart of paspoort kunnen tonen. Contant geld voor onderweg en op jouw eindbestemming is handig. Denk aan kleine aankopen in bijvoorbeeld tankstations, aan toiletbezoek, fooien en parkeermeters. Buiten de Eurolanden kunnen valutakoersen schommelen.
Betalen met een creditcard kan op steeds meer plaatsen; er kunnen extra kosten aan verbonden zijn, maar dit wordt meestal duidelijk aangegeven. Met een toenemend aantal bankpasjes kan in diverse landen geld uit de geldautomaat worden gehaald. Informeer bij je bank of in het postkantoor welke mogelijkheden er in het buitenland zijn.

Pak verstandig

Zorg er in ieder geval voor dat je het auto-instructieboekje, de groene kaart en het Europees schadeformulier niet vergeet. Neem ook goede, recente wegenkaarten en een (zak)lamp mee. Vergeet niet de Vrij Uit-papieren mee te nemen. Houd ze in de buurt van de auto- en verzekeringspapieren, paspoorten, rijbewijzen en medische bescheiden.

Huisdieren

De meeste huisdieren zijn niet verzot op vakanties. Als het maar enigszins mogelijk is, kunnen ze beter goed verzorgd en in een vertrouwde omgeving achterblijven. Een familielid of een van de buren wil vaak wel op thuisblijvende huisdieren passen. Er zijn ook dierenpensions waar uw huisdieren een verzorgde vakantie kunnen doorbrengen. Je dient van tevoren op te geven of je een huisdier meeneemt (de toeslag voor huisdieren betaal je meestal ter plaatse). In veel bungalows, appartementen en vooral hotels zijn huisdieren niet toegestaan. Talloze winkels, zwembaden,  restaurants en dergelijke zijn taboe voor honden, wat ook geldt voor het openbaar vervoer. Met ingang van 3 juli 2004 is het verplicht om huisdieren die binnen de EU worden vervoerd, te voorzien van een dierenpaspoort volgens Europees model. Ook moeten de dieren gevaccineerd zijn tegen rabiës en geïdentificeerd zijn middels chip of tatoeage. Dit nieuwe paspoort vervangt alle in Nederland bestaande paspoorten voor het vervoer van dieren naar het buitenland. Jouw dierenarts verzorgt dit paspoort en de vaccinaties. Bepaalde hondenrassen worden in sommige landen niet toegelaten, vaak is naast aanlijning ook een muilkorf verplicht! Je dierenarts kan je hierover nader informeren. In de rubriek ‘Huisdieren’ op de landeninformatiepagina’s lees je welke regels er verder worden gehanteerd per land.

Veiligheidshesjes

Wij adviseren je om bij reizen binnen Europa een veiligheidshesje aan te schaffen. De Europese regels stellen dat veiligheidshesjes verplicht zijn voor vakantiegangers.