Op nagenoeg alle doorgaande autosnelwegen in Frankrijk enItalië wordt tol geheven. Over de tarieven valt weinig concreets te zeggen, omdat ze vaak jaarlijks worden aangepast. Wie tol wil uitsparen, kiest voor een wat ingewikkeldere route, maar ziet meestal wel meer van het land.

Tolvignetten
Een aantal landen werkt met vignetten.
Het Oostenrijkse tolvignet is verkrijgbaar met een geldigheidsduur van 12 maanden, 2 maanden of 10 dagen. De vignetten zijn in Nederland te koop bij de ANWB-vestigingen en in Duitsland en Oostenrijk bij sigarenwinkels, postkantoren en tankstations.
Voor Zwitserland koop je een zogeheten Autobahnvignet. Je mag dan gedurende een heel jaar vrij van de snelwegen gebruikmaken. De vignetten zijn te koop bij de ANWB en bij de Zwitserse grensovergangen. Voor een aanhanger is een apart vignet nodig. We raden je aan het vignet of de vignetten altijd aan te schaffen wanneer je autoreis over Zwitserse wegen zal gaan. Het zal niet meevallen om er uitsluitend op de binnenwegen te rijden.
Tsjechië kent een soortgelijk tolvignet. Het is in Tsjechië verkrijgbaar aan de grens, bij postkantoren of bij benzinestations.
In de Dolomieten en Alpen bestaan ook privé-tolheffingen. Eigenaren van mooie wegen en/of wegen die een omweg besparen, kunnen van de rondtoerende toerist een kleine bijdrage verlangen.

In principe kan tol met bijna elke valuta worden betaald. Je kan ook vaak met een creditcard betalen. Maar het is altijd handig (en bij kleine stukjes weg noodzakelijk) om kleingeld in de plaatselijke munteenheid bij de hand te hebben.

Rijafstanden
Bij alle beschrijvingen van de accommodatie of de stad tref je een rijafstand in kilometers aan vanaf Utrecht (als meest centrale plaats in Nederland gekozen). Graag willen wij hier benadrukken dat dit slechts een indicatie is. Deze afstanden zijn verstrekt door de ANWB en zijn gemeten aan de hand van de kortste route.

Afstandstabel
Met onderstaande afbeelding kun je een inschatting maken van het aantal kilometers tussen een aantal grote plaatsen binnen Europa.

a_55a075f1f4